Uw hypotheekrente loopt af, wat nu?

27 mei 2010

Bij het verlengen van de rentevaste periode betalen bestaande klanten bij hun bank vaak meer dan klanten die op dat moment bij dezelfde hypotheekaanbieder voor de eerste keer een hypotheek afsluiten. Zeker nu de rente flink is gestegen, is dat behoorlijk schrikken. Wie goed voorbereid te werk gaat, kan de schade beperken.

De meeste huiseigenaren stuiten op het tweesporenbeleid van hun hypotheekverstrekker aan het eind van de rentevaste periode. Wie al een beetje heeft zitten hoofdrekenen over het nieuwe hypotheekbedrag op basis van de geadverteerde rentetarieven kan dan flink worden opgeschrikt. Dan blijkt dat veel geldverstrekkers verschillende tarieven hanteren voor bestaande en nieuwe klanten. Met een lage rente worden nieuwe klanten binnengehaald, bestaande klanten betalen een hogere rente (het zogenoemde continuatietarief). Zij hebben immers al voor de betreffende geldverstrekker gekozen. Dit renteverschil kan oplopen tot wel 0,7 procent, in uw nadeel welteverstaan. In combinatie met de gestegen rente kan dat hard aankomen.

Goede voorbereiding

Door een goede en vooral tijdige voorbereiding staat u sterker. Zeker twee maanden vóór afloop van de rentevaste periode moet u daarmee starten. Zoek uit wanneer de rentevaste periode van de hypotheek precies afloopt. De hypotheekverstrekker zal in de regel net binnen de wettelijke termijn – een maand – met een rentevoorstel komen. Op dat moment moet u al weten wat uw positie is bij andere geldverstrekkers. Toegegeven, dat is veel werk. Maar het kan u wel behoorlijk wat geld besparen.

Stel, u hebt een hypotheek van 200.000 euro. Uw oude rente bedroeg 4 procent. De hypotheekverstrekker doet u een nieuwe aanbieding voor 6,5 procent voor wederom tien jaar vast. Uw maandlast neemt toe met bijna 417 euro bruto per maand. Kunt u bij een andere bank een fors lagere rente bedingen, bijvoorbeeld 5,1 procent, dan bespaart u zichzelf de komende tien jaar ruim 28.000 euro. Het kan dus de moeite lonen om over te sluiten. Maar de beslissing kan niet alleen op basis van de rentepercentages worden genomen.

Haken en ogen

Vanzelfsprekend blijft u natuurlijk het liefst – voor een acceptabel rentetarief – bij de bestaande aanbieder. Met het voorwerk en een reële schatting van de situatie kunt u uw onderhandelingspositie bepalen. Krijgt u offertes van andere banken, ga dan goed de werkelijke waarde van het aanbod na. Ook andere zaken spelen een rol bij de vergelijking. Denk hierbij aan de kosten die u moet maken voor het aangaan van een hypotheek bij een andere aanbieder. De afsluitkosten voor een hypotheek bedragen zo’ n 1 procent. Voordat u naar de notaris gaat en het huis hebt laten taxeren, bent u al snel enkele duizenden euro’s kwijt. Let ook op de rentevaste periode. Een korte periode met een lage variabele rente zorgt nu voor lage maandlasten, maar kan als de rente stijgt voor financiële problemen zorgen. En hierdoor loopt u straks weer tegen een continuatietarief aan. Als u van een andere hypotheekgever een aanbieding krijgt waarbij de maandlasten op het eerste gezicht lager lijken, is het raadzaam om nog eens aandachtig te kijken naar de looptijd. De hypotheekrente is slechts voor 30 jaar aftrekbaar, maar er zijn aanbieders die desondanks bij de berekening uitgaan van opnieuw een 30-jaarstermijn. Dat zorgt er in de toekomst voor dat u het hypotheekbedrag bruto moet opbrengen. Met een serieus aanbod kunt u uw bestaande hypotheekgever benaderen in een laatste poging een beter rentetarief te bedingen. Wij nemen deze onderhandelingen graag van u over. Immers, uw belangen zijn onze belangen!